Książki kucharskie

W Polsce w drugiej dekadzie XXI w. tradycyjna kuchnia powraca z całkiem dużym powodzeniem, po długim okresie fascynacji wieloma zagranicznymi nurtami w gastronomii. Wiele modnych restauracji czy blogerów sięga po inspiracje do staropolskich odmian warzyw, często zapomnianych w czasie rozkwitu knajp włoskich czy azjatyckich oraz amerykańskich fast-foodów w latach 90. Powraca również tradycyjna, makrobiotyczna metoda żywienia zgodna z zasadami pór roku, czyli korzystaniu z plonów dostępnych naturalnie na danym terenie. W myśl tego sposobu, w Polsce naturalnym nie będzie raczej zajadanie się pomidorami w grudniu, ale wyciąganie potencjału z zapomnianych odmian warzyw, współcześnie uznanych za dziwaczne, a jeszcze kilkadziesiąt lat temu za oczywiste.

Świetnym źródłem informacji dla osób, które są otwarte na nowe doświadczenia kuchenne, są stare polskie książki kucharskie, w których propozycje dań obiadowych są w dużej mierze uzależnione od miesiąca i faktycznej dostępności wybranych produktów spożywczych. Najwięcej tego typu publikacji wśród repozytoriów należących do Federacji Bibliotek Cyfrowych udostępnia Cyfrowa Biblioteka Narodowa POLONA. Są to nie tylko uniwersalne zbiory przepisów na mięsa, kluski, sałaty czy pudyngi, takie jak Najnowsza kuchnia polska czy Kucharka polska, ale także bardziej wyspecjalizowane książki – m.in. Kucharz Jarski, pokazujący, że dieta roślinna to nie całkiem nowoczesny wymysł; 100 przepisów przyrządzania ryb morskich czy Wyrób marmelady i powidełCyfrowym Archiwum Tradycji Lokalnej znajdziemy natomiast ogromny spis tradycyjnych przepisów kuchni polskiej o nazwie Praktyczny kucharz warszawskia w Tarnowsko-Galicyjskiej Bibliotece Cyfrowej obejrzymy Uniwersalną książkę kucharską czyli kompendium wiedzy kuchennej, w której skład wchodzą nawet ilustracje z artystycznym składaniem serwetek, zdobieniem potraw i oryginalnymi sprzętami, takimi jak np. żelazo do wypieku wafli. Ciekawe publikacje udostępnia także Wielkopolska Biblioteka Cyfrowa, są to: Gotuj gazem czyli szybkie obiady i porady o nowoczesnej wówczas metodzie gotowania na kuchenkach gazowych; oraz Wielka ilustrowana książka kucharska zawierająca sporo praktycznych porad kuchennych np. jak zmiękczyć wodę, jak wybrać produkty i jak wykorzystać resztki, obiady na konkretne okazje. Ostatnia książka jest nie lada ciekawostką – Kuchnia Koszerna Kujawsko-Pomorskiej Bibliotece Cyfrowej to zbiór wskazówek dotyczących zasad urządzenia tradycyjnego żydowskiego domu i przyrządzania potraw w sposób zgodny z religią.

100 przepisów przyrządzania ryb morskich
100 przepisów przyrządzania ryb morskich
Kucharka polska
Kucharka polska
Praktyczny
Praktyczny Kucharz Warszawski
Uniwersalna książka kucharska
Uniwersalna książka kucharska
Uniwersalna książka kucharska
Uniwersalna książka kucharska
Uniwersalna książka kucharska
Uniwersalna książka kucharska
Uniwersalna książka kucharska
Uniwersalna książka kucharska
7 listopada 2016 /

autor: Redakcja portalu FBC

Dodaj komentarz